Friday, December 26, 2008

kita mungkin baik tapi...

kita selalu fikirkan bahawa apa yang kita buat itu baik,
ada takut berbuat baik kerana kawan-kawan,
ada yang buat baik untuk sesuatu perkara selagi belum tercapai apa yang diingininya,
namun pokok pangkal nya sudah tentu nak kebaikan atau jadi baik..proses pemulihan dari kejahatan,kezaliman dan kebatilan selalunya dikaitkan oleh ke baikkan, thoyyeb, jayyid dan sebagainya..
namun apa itu BAIK?
apakah harus dan mestinya apa kita lakukan itu kita sendiri merasakan bahawa apa kita buatkan itu kita merasakan baik?
perlukah kita rasa diri kita baik?
jika kita lihat dari tafsiran, definasi atau pengertian daripada baik itu bermula dari Niat yang kemudiannya disebut Niat yang Baik. Tidak dinafikan juga apa yang dibuat akhirnya kita juga menuntut hak balasan kebaikan juga, cuma ianya dari secara langsung ataupun tidak langsung, sebagai contoh:

kita berbuat baik pada diri, kita mengharapkan diri kita menjadi lebih baik.
kita mengamalkan kebaikan sesama manusia, kita mengharapkan agar apa yang kita inginkan itu tercapai juga akhirnya,
kita mensyariatkan nilai kebaikan pada makhluk serta alam, kita mengharapkan naungan dari sesuatu kuasa yang jauh lebih maha kuasanya dari kita, maksudnya kita harap bahawa ianya mendapat pandangan dari Allah (bagi kita yang meyakini pada Islam),
kita mewakafkan hidup kita pada Agama untuk menabur kebaikan serta kemuliaannya, kita mengharapkan Khusnul Khatimah (akhir yang baik),kita mendoakan Syurga bagi destinasi akhir kita setelah kita telah mati kelak.
walaupun ada yang kurang setuju dengan kenyataan ini, namun ia ataupun tidak yang pastinya apa sahaja yang kita buat pastinya kita inginkan sesuatu kembali.

Anda tidak percaya?

saya minta 10 minit untuk anda yang membaca untuk diam sebentar dan fikirkan apa yang tlah saya katakan tadi. saya pasti, APA sahaja yang kita amalkan pastinya kita inginkan sesuatu semula sebagai pulangan agar kita tahu betapa berbaloinya apa dibuat dan ianya tidaklah sia-sia..

Saudara dan saudari,

Apakah benar kebaikan itu adalah baik sebenarnya, saya selalu bayangkan bahawa selalunya perkara yang baik hanyalah rahasia yang kita tidak ketahui akan perkara sebenarnya, ini adalah kerana bila kita tahu takut jadinya Riak,Ujub dan Syirik pada diri pula yang timbul. Kehalusan didalam Agama yang bergelar Islam ini memaksa saya untuk akhirnya tidaklah menilai apa yang kita telah amalkan, sungguhpun kita dijadikan dengan penuh sifat-sifat terpuji dan mulia Allah namun begitu amatlah payah sekiranya kita sendiri menilainya, apatah lagi mengetahui akan apa kebaikkannya yang kita kerjakan. Kita tetap tidak sempurna didalam apapun yang kita kerjakan sungguhpun apa yang cuba diusahakan adalah demi mencapai tahap Insanul Kamil. Berdasarkan kitab hikam lama, sebelum menjadi Insan Kamil(Insan Baik,Suci ataupun Mulia) kita perlu hadapi 6 semacam ujian Nafsu, bermula dari Amarah, nafsu yang umumi ada pada kita sejak usia kenakalan kita, Malas adalah no 1 nya, keselesaan adalah kehendaknya, tamak sifatnya dan adakalanya kewarasan kita jadi taruhan sekiranya ia tidak terkawal. Saya enggan mengulas lagi tentang makam-makam nafsu ini, InsyaAllah andai ada waktu sesuai kita akan bincangkan. Tapi ketahuilah bahawa untuk menghadapi Amarah-Muhalmah-Lawamah-Mutmainah-Radiah-Mardiah-Kamilah adalah satu ujian yang sangat-sangat berat sekiranya kita hidup tak berguru, membaca sahaja bukan caranya sahaja, untuk melaksanakan kita perlu penilaian dan pemerhatian dari orang-orang sebelumnya dari diri kita. Terbaik, bergurulah pada guru yang Arifbillah (Tahu akan siapa Tuhan) atau lebih tepat, yang Maarifat.

Dizaman sekarang, kita didatangi oleh pelbagai jenis manusia yang menggelarkan dirinya Ustaz,Syeikh,Tuan Haji, Tuan Guru dan sebagainya. Saran saya, dengan berbekalkan ilmu dan kefahaman yang jelas tentang Agama, silakan. Dan yakin lah pada Allah, bukan Manusia setahun jagung umurnya itu, faham dan buatlah demi Allah dan janganlah lupa untuk selalu maintain niat Mengenal Tuhan @ Mencari Tuhan dan jangan cepat menjatuhkan hukum bagi sesuatu, ingat! kita berguru dan sebagai murid tertibnya perhati dan cuba fahami kenapa ini dan kenapa itu. InsyaAllah, Tuhan itu tidak akan menyesatkan kita sekiranya kita mencariNya, pada yang tidak ingin mencariNya, selamat menikmati kehidupan Dunia ini yang serba sementara. Akhir segalanya, faham dan dalami apa erti, Baik.

Baik, lalu apa inginnya pada dri kita? Dahlah nak capai Insan Kamil begitu payahnya dan banyak berdalihnya, jadi bagaimana nak jadi baik sebagai manusia yang separuh "alien" ini. Kenapa "Alien"??
Mudah, kalau kita Manusia yang pada kejadiannya dijadikan daripada Tanah, berunsurkan Api,Angin dan Air sudah tentu logic akalnya kita cukup faham akan kehendak Alam. Tapi cuba kita tengok sekarang,
bangunan dipacak sana sini dibuat demi kemegahan diri, kebangaan yang ntah hapa-hapa, dahlah sifat popular kita yang suka membazir satu hal. Haiwan, Tumbuh-tumbuhan dan semua makhluk diusir jauh-jauh.. Jadi
tanyalah diri sendiri, apa faedahnya??
tepuk dada, tanya dimana keyakinan(iman) kita..
yang pastinya kebaikkan banyak positifnya didalam kehidupan. Tapi jangan tertipu juga, kebaikkan ada kesan negativenya juga pada kehidupan, hal ini sering berlaku bila kita sebenarnya diuji. Ya, nak mencapai kebaikkan itu bukan senang, adakalanya untuk mendapat kebaikkan kita harus kerja keras untuk memperolehnya, pepatah orang putih ada kata, You have to fight to earn.
Kesimpulannya, untuk berbuat baik, ianya selalu bertentangan dengan kehendak nafsu dirinya.
Adakalanya kita kata "berat hati" untuk bersedekah, dalam bag duit ada RM100.
Nak beli macam-macam, pastu ada pulak member yang berada didalam kesulitan. Nak mengelat satu hal pulak, akhirnya kita ter"paksa" bagi..kita "berat hati" sebab digenggam oleh nafsu-nafsu kita. Jadi menanganinya susah sebenarnya, tapi itulah satu langkah besar untuk berbuat baik dan diiktiraf "Ikhlas" oleh Allah sendiri, adalah perlu diingatkan bahawa Ikhlas itu BUKAN penilaian bagi kita untuk kata suka-suka, ikhlas itu pengesahan dari Allah. Bagaimana nak tau ianya sah atau tidak?
Tak payahlah nasihat saya, maksud ikhlas sendiri pun dah jelas, Berbuat baik tanpa menuntut apa kembali..Kecuali apa Allah nak bagi.

Dizaman sekarang, kita hidup serba mewah, serba senang dan serba serbi adanya disekeliling, bak kata pepatah, campak mana-manapun kita tetap dapat hidup, tu tak kita bicarakan hal kedamaian yang kita ada didalam komuniti, masyarakat ataupun tempat kita ini andai ingin dibandingkan dengan kehidupan di tempat lain. Iklim kita yang lembap macamnipun kira rahmat yang tak ternilai, bukan nak bandingkan nikmat Syurga namun saya rasa seperti Tuhan sengaja membocorkan sedikit Syurga buat kita rasai pada Diri ataupun seisi Langit dan Bumi.. Pagi-pagi kita tengok langit, SubhanaAllah,
Tengah hari panas terik, masih ada angin ditiupkan..tetap SubhanaAllah, memaksa kita selalu ingin bertasbih terhadapNya..
Malam pula, walaupun ada masanya bulan dan bintang timbul tenggelam tetap yang ada hanya Lailahailallah..
namun sayanglah, kita sekarang seperti membenci pada apa Tuhan jadikan, dah panas nak sejuk, dah sejuk nak panas, mengeluuuuuuuuuuh saja kerja, tak cukup dengan tu ada pula cuba melawan hukum Alam,
apa agaknya yang kita nak sebenarnya??

Saudara kita sana sini, menjulang nama Islam namun tiada identiti baiknya, adapun sedikit ataupun sekadar muslihat untuk bertopengkan pada agenda sebenar, akhirnya kita akur dan tunduk gila-gila pada apa yang Dajjal tunjukkan, sistem dunia segalanya yang bertepatan dengan Nafsu kita pertahankan, Dalil dan Nas yang disyariatkan di olah-olah, hukum hakam suka-suka di ubah tanpa sedar didalam diri sendiri memelihara berhala keujuban diri..keakuan yang bodohnya.
Saya bukanlah membela agama lain, namun cuba kita ambil iktibar akan usaha-usaha yang cuba mereka lakukan.. Disana sini, ada saja kerja kebajikan dibuat, Mangsa Banjir, Mangsa Tanah Runtuh, Perlindungan Kanak-kanak, Wanita dan sebagainya. Yang paling kagum saya lihat mereka tak kira agama tapi memikirkan soal kemanusiaan, kesejagatan yang dipulihara amat jelas dan jauh andai kita nak banding dengan apa progress yang sedang kita lakukan. Itu sebenarnya cara kita berdakwah kalau benar kita kata ia Dakwah. Menepati ciri-ciri Siddiq, Amanah, Fatonah serta Tabligh.
Yang kita sibuk adalah buat Masjid berlambak-lambak dengan satu imam bermakmumkan 3 orang sahaja. Menjelang tahun baru ini, yang sibuk adalah upgrade pejabat-pejabat agama untuk dijadikan serba canggih katanya,
yang menurut protokol, dan bersusunan,
Apa yang nak persoalkan adalah dimana dan sejauhmana hak rakyat-rakyat dilaksanakan padahal bukankah itu yang Nabi amalkan, walaupun usaha itu kecil namun disisi Allah siapa tahu melainkan diriNya sahaja. Apa yang kita ingin capai adalah Akhirat dan Dunia sekadar persinggahan semata-mata.
Jadi perlukah kita berada didalam keselesan bila ada dikalangan rakyat yang bergelimpangan hidup dalam kesusahan.
Tidakkah kita fikir ianya perbuatan yang bazir namanya??.. dan tolonglah saudara-saudari sidang pembaca,
saya tidak pro ataupun con pada kerajaan, saya hanya berdiri pada diri saya sahaja, bukan ayah saya dan saya amat merasa bahawa ini yang nenek moyang saya inginkan. Kita berada didalam satu lingkaran kebersamaan yang Aman, Damai, Sejahtera dan Sentosa.
Pada akhir kali, fikirlah dengan cuba memahami apa itu Baik pada sisi diri, manusia, kehidupan serta Allah dan Rasul kerana dengan bermulanya niat yang Baik itu menyalakan cahaya pada diri, dan apabila diri bercahaya dan disampaikan pada yang lain pula kita akan bertambah bercahaya, akhirnya menyalakan malam yang kelam dan menghidupkan hati yang tidak tenteram.
InsyaAllah.
sampai disini dulu saya ucapkan selamat berazam, menjelang Tahun baharu 2009 yang disambut merata dunia, wajarlah kita mulai dengan azam baru dan membuktikan bahawa Islam itu bukan apa yang mereka-mereka sangkakan, Islam itu penuh kasih sayang, pedoman dan kebaikkan.
Berazamlah..untuk menjadi Baik.
salam sayang.
Ku Bad
wallahualam.