Saturday, July 19, 2008

JANJI KITA TERHADAP YANG AHAD..DIMANA SEKARANG?

Seawal era yang penuh dengan “kemodenan” kemajuan yang kita panggil..Kita hidup dengan penuh kesenangan,
Tidak dapat dinafikan, sangat-tersangatlah senangnya..
Bangun seawall pagi diatas persemayaman kita diatas katil dan bantal yang empuk lagi enak,mandi dengan air yang ada heater,gosok baju menggunakan streka dan terus ketempat kerja.
Nak mencari maklumat?..ah,mudah saja,cari saja digoogle ataupun dimana-mana rangkaian internet yang ada dikaca PC kita. Pendek kata,informasi segalanya dihujung jari.
Tidak seperti dulu, kita nak maklumat,harus ke Perpustakaan ataupun di Kedai Buku. Di imbas jauh ke belakang lagi, murid sanggup mendaki gunung ataupun merentas selat untuk menimba ilmu.
Begitu susah dan payahnya mencari yang namanya Ilmu, makanan kepada Akal. Akal itu makanan pada Roh kita agar kita kembali segar dan teruskan hidup penuh dengan keyakinan.
Dulu kita nak tengok anak-anak muda pakai handphone sangatlah payah dan jarangkali kita dapat saksikan, tapi kini budak-budak tadikapun ada guna handphone..
Tak perlu hairanlah, kerana inilah dimaksudkan kehidupan, ada pasang dan surut, yang pastinya menuju ke hadapan dan “updated”.
Namun begitu,persoalannya adakah kita sedar betapa senangnya hidup kini makin menjadi?
Jika tidak, mungkin dinasihatkan agar kita kembali imbas bedanya antara hidup dulu dan kini, kita kembali salami kehidupan nenek moyang kita dahulu.
Sudah tentu ada bezanya… Pada yang menyedarinya maka soalnya adakah kita masih ingat akan yang maha menjadikan segala-galanya ini?
Adakah kita masih ingat akan tuntutan Solat 5 kali sehari?..dan andai kita laksanakan sepenuhnya, maka soalnya adakah kita meninggalkan urusan dunia itu sebentar dikala mempersembahkan
Diri kita ini padaNya?
Jika kita tidak dapat melupakan sebentar, bahkan kasut GUCCI terbaru yang kita tinggalkan sekejap diluar Masjid/Surau itu menjadi kerisauan kita maka haruslah kita kembali memperakui,
Bahawa hubungan kita denganNya semakin jauh. Apatah lagi Ikrar dan Janji kita terhadapNya…

Saudara/saudari sekalian sidang pembaca setia,
Sesungguhnya, dikalangan makhluk-makhluk ciptaan Tuhan. Ada tiga jenis makhluk yang sifatnya degil.
Iaitu Manusia, Jin dan sudah tentu Iblis laknatullah.
Hal ini boleh kita lihat didalam kisah-kisah dahulu, seawal penciptaan Adam Alaihissalam hinggalah ke era kita duduki sekarang di Nusantara, ya’ ni Era Melayu.
Kita tak dapat lari dari sifat Degil ini.. walaubagaimana kita cuba menafikannya, akhirnya kita terpaksa akui bahawa kita ini DEGIL. Degil adalah sifat dan ianya bukan sikap selagi ianya dilakukan berulang kali,
Dimana letaknya Degil itu pada diri?..maka jawabnya pada Nafsu kita sendiri. Perkara ini dapat kita lihat bagaimana degilnya Nafsu untuk memperakui siapa Tuhannya, direndam didalam api neraka masih tidak mengaku.
Namun Allah itu Ya Hakim(maha bijaksana) dalam meng Al-Hakam(maha menghukum)kan makhlukNya , akhirnya mengakui bahawa Nafsu adalah Nafsu dan Allah itulah Tuhannya.
Dapat kah kita membayangkan apa yang Allah ingin sampaikan? sudah tentu mudah bagiNya untuk menundukkan Nafsu, tidak perlu 3000 tahun sepertimana ditunjukkan. Tapi Kenapa ya?
Kenapa itu bukan soalan kita pada Tuhan, Kenapa itu soalan untuk kita sendiri fikirkan. Jangan kufur pada kurniaan, ada akal fikirkanlah..

Cuba kita duduk sebentar, renungkan ia..
Segalamacam perkara dikurniakan, nak makan, macam-macam ada depan mata. Halal ataupun Harampun masih ada pertimbangan andaikata kita berada didalam suasana yang darurat.Kelonggaran tetap ada,tapi masih dapat Makan.
Sesat dalam hutan, ada je yang dapat kita jadikan makanan. Terdampar di tengah lautan, ikan-ikan tetap ada didalam laut. Tidak pernah tiada pun, Allah tetap adil untuk kita tak kira kafir ataupun yang meyakini akan adanya Dia, TETAP ADA!
Maka masihkah Tuhan dipersalahkan dalam hal ini? Masihkah Tuhan kejam terhadap makhluknya?...Saudara/saudari, pernah tak sekali kita merasai akan keterdesakkan untuk makan ataupun minum?
Saya rasalah, tak pernah lagi bagi kita di Tanah Melayu yang kini dipanggil Malaysia ini. Mungkin ada segelintir sahaja, namun nikmat yang Tuhan turunkan pada kita sangat-sangatlah istimewanya jika kita nak bandingkan di Negara-negara lain.
Di Indonesia ataupun Negara lain yang popularitinya berduyun-duyun penduduknya hidup sangat susah, rumah setinggan dan banyak “preman”. Perlu diingatkan, bukanlah niat saya untuk menceritakan keburukkan Negara-negara jiran kita ini, namun kisahnya itu patut dijadikan iktibar pada kita.
Tapi percayalah, perihal seperti ini berlaku bukanlah niat sebenar mereka. Ada banyak kemungkinan,mungkin juga berlaku kerana pentadbiran yang tidak seimbang atau cacat membuatkan mereka terdesak dan ada sebahagiannya lari ke Malaysia untuk mencari rezeki.
Di Negara-negara saudara kita di jazirah Arab pulak, orang berebut-rebut untuk mendapatkan sebiji roti saja,boleh kita gambarkan macamana susahnya? Itu tak kira dengan rakyat yang kebuluran ataupun yang sakit tapi tak mempunyai duit yang cukup untuk menampung
kos untuk berubat. Disebabkan itu, mereka dibiarkan mati macamtu aja. Yang sedihnya adalah nasib anak-anak kecil yang baru nak hidup melihat dan mengenal kebahagiaan,macam kita..bila difikir balik kan, susah nak faham kenapa budak-budak jadi mangsa,dua kekasih yang konon-kononnya sehidup semati yang belum ada apa-apa ikatan yang buat seks dimana selepas itu melahirkan anak,dibuang dalam tong sampah juga..tau buat,lepas tu tak tau nak tanggung,sebelum nak buat tak fikir,lepas buat baru nak menyesal,Tuhan dah bagi peringatan banyak kali,dalam Quran dalam Kitab,dalam Kehidupan,fikir sebelum bertindak tapi langsung tak ambik peduli, begitu juga dengan masalah anak didalam sebuah institusi keluargapun yang sepatutnya dipersalahkan sebenarnya adalah salah ibu bapa,tapi anak tetap menjadi salahnya..susah kadang nak digest kan dalam kepala otak ni, perihal sesama kita ni tak pernah habis... tapi nyatanya kebahagiaan mereka ini tidak layak untuk diraikan di Dunia..Dunia penuh najis,
korupsi,putarbelit,penting diri dan hipokrit..mereka lebih layak berada disisi Allah kerana itulah mereka pergi. Untuk berada disisiNya, menonton tingkahlaku dan kebodohan sesama kita di dunia ini..
Ingat, ini sekadar sketsa yang perlu kita balik tengok dan kenang akan Nikmat berada disini pula. Tak dinafikan, disinipun berlaku perkara-perkara sebegitu juga tapi tak ramai. Walaupun begitu, mahaguru didalam kesabaran adalah mereka. Kita masih berada didalam
keadaan yang selesa lagi kalau nak cerita bab makan minum dan tempat tinggal.
Tapi kenapa masih dalam keadaan macamni kita masih menghina Rumpun Usul kita?..mungkin pada perkataan kita tak buat, mungkin pada perbuatan.. Kita buat Tuhan tu macam buta je, kita buat Tuhan macam tuli dan bodoh je. Kita menipu dalam solat, kita cakap tapi kita buat perkara yang bertentangan dengan apa di janjikan didalam solat 5 waktu kita. Dimana kedudukan Agama itu pada kita?
Tak cukup dengan itu, Bangsa yang mulia kita perhina-hinakan, merosakkan nilai-nilai seni bahasa, memperkecil-kecilkan adab serta adat,memperolok-olokkan dan memutarbelitkan sejarah sendiri demi keuntungan sendiri,
siapa pengamal perosak bangsa kita sendiri?tak usah kita salahkan orang kafir yang datang menjajah bumi kita, kerana memang dasar mereka untuk mengaburkan diri kita sebenar, semangat dan jati diri Melayu sebenar dan wawasan Melayu itu..tapi apa yang menjadi tandatanya adalah kenapa kita tidak berminat langsung untuk kenal kembali diri kita dan kenang perjuangan sebenar kita? Melayu ni kolot sangat ke? Melayu ni Layu sangat ke? Layu lah kalau kita tak ada pemimpin, Layulah kalau tak ikut apa yang Muhammad ibni Abdullah ajarkan pada kita. Akhirnya, kita hilang identity kita sendiri. Kita manusia yang unik tapi kita bangsa yang tak berbangsa. Ibarat ada harga diri tapi tak berbaju, itulah yang dimaksudkan ada agama tapi tak ada bangsa.
Saudara/saudari sekalian,
Mengenal Tuhan itulah mengenal Diri,mengenal rahasia diri adalah mengenal rahasia Allah yang ada tersirat didalam, diri kita penuh dengan nama-namaNya, gerak geri kita penuh dengan kalimah-kalimah dan mengenal bangsa kita sendiri adalah bukan sama sekali isu rasis sepertimana yang slalu dikatakan, Tidaklah Allah menjadikan manusia ini berbangsa-bangsa,berkaum-kaum adalah untuk diperkenal-kenalkan, Kita mengenal Bangsa kita untuk menghargai dan hormati bangsa lain,bukan untuk benci membenci, Melayu sendiri adalah bangsa pada ciptaan 3 bangsa(Arab+Cina+India)..maka masihkah kita ingin hidup didalam ketidakjelasan yang tak tahu untuk apa hidup dan kerana apa hidup?
Artikel kali ini adalah untuk mengajak semua untuk merenung sejenak pada kata-kata kita,
Inna sollati,Wanusuki,Wamahyaya,Wamamati lillahi Robbil Alamin.
Demi sesungguhnya,Solatku,Hidupku,Matiku adalah kerana Tuhan sekelian Alam.
Itu janji kita padaNya,kita sebutnya tiap kali kita solat,
Maka adakah Solat yang dilaksana adalah ikhlas demi keranaNya ataupun kita buat kerana takut orang kata?
Hidup kita dijalani adalah ihsan kepada yang lebih memerlukan ataupun kita buat kerana nak nama?
Mati kita diingati sama ada mati kita dalam beriman ataupun tidak?
“KERANA TUHAN” SEMUANYA DIBUAT KERANA TUHAN ITULAH PEMILIK SEGALA-GALANYA..adakah kita benar berpegang pada janji?tak usah tengok janji kita pada Tuhanlah, macamana kita dengan manusia.
Menipu itu munafik,munafik itu suku pada murtad dan murtad itu layak dilaknat.
Jadi dimana sekarang?...dimana janji kita pada yang Ahad?

akhirkata dari saya,
ini sekadar peringatan..buat diri saya dan juga kita,
hidup ini wajar dilalui dengan gembira kerana kita berpeluang untuk melaksana yang terbaik kerana peluang hidup adalah sekali sahaja,
oleh itu persembahkanlah dengan yang terbaik agar kita tidak lagi tertipu dengan dunia.
wallahualam,
salam sayang,
ku badr