Wednesday, August 6, 2008

Talam Bermuka Dua

Betul ke kita berani dengan Hidup?
kalau betul..mana haluan Hidup kamu ambik?
andaikatalah perjalanan itu ada 2 haluan,
kiri dan kanan.
haluan mana yang dipilih?
adakah anda pasti dengan keputusan itu??
Memanglah..soalan ini seperti menagih soalan lebih banyak.
jawapan yang kita tanya sering meminta jawapan yang lebih banyak.
Itulah manusia, kita sering hidup didalam rasa ingin tahu..keinginan untuk tahu kita jauh lebih tinggi daripada makhluk lain,
tapi apa yang jadi kebingungan sayalah..memanglah saya tak anggap diri ini suci dan baik sangat,
tapi tertanya-tanya jugaklah..
kenapa masih wujud manusia yang talam bermuka dua ni?
Hipokrit.
perasan baik dan tak pernah buat jahat bila kita bersemuka dengan perempuan yang kita nak berkenalan, akhir cerita..orang yang pada mula kita NAK tu ntah kemana, ambik tahu ke tak, lepas tu sedar ke tidak selama ni dah tabur harapan yang tinggi lagi baik punya setting.. dah dapat apa dia nak, Blah!
yang dah berumahtangga pulak. Pasang dua tiga empat. Alasan "Sunnah Nabi"..
wow..sekarang baru sunnah ke? sebelum ni solat, amalan n tanggungjawab ada ambik tahu ke?
setakat baru ke Masjid 2 Bulan tu tak perlulah, itu Hipokrit namanya..
Biarlah Tuhan yang hukum kita, bukan orang. Gitu pulak alasannya, tak macam tadi main nama Nabi sekarang dah berani main nama Tuhan pulak.
Padahal dalam diri tu, bukan tak tahu, hidup menipu saje.
itu antara senario yang sering lah kita dengarkan, baik cerita mulut atau dari akhbar ataupun disaksikan sendiri.

"orang jadi "hipokrit" bila dia perlukan sesuatu yg dapat puaskan Hati dia..entah betul ke tu "Hati" yang puas, bukan Nafsu ke?"

Apa yang menjadi kesedihan bagi sayalah.. Kenapa perlu kita jual Agama untuk penuhkan Nafsu kita?
Kenapa lelaki yang gagah dan jauh kelebihan Akalnya untuk berfikir 9 kaliganda jauh dari wanita yang hanya ada 1 sahaja ni sanggup jatuhkan maruah dirinya semata-mata kerana dan Demi Nafsu.
Tidaklah kata saya Wanita bodoh kerana ada 1 Akal dan 9 Nafsu.
Apa Allah nak kita faham adalah sejauhmana kita nak tahu kita hargai tak pada satu Akal, sekarang nisbah Wanita masuk U,College ataupun Institusi 3 kaliganda ramai dari lelaki. Itu secara keseluruhannya di Dunia tau. Tak percaya hang pi check.
Nak dikecikkan scopenya lagi, saya dalam kuliah pun sorang aja.. Selainnya Wanita bahkan yang mengajarnya Wanita juga. Tengok di Attendancy, lelaki ada je. Tapi memonteng.. Bukanla kata saya ni budak baik.. Wallahi blog saya ni BUKAN promosi "jual minyak".. Ini lah realiti hidup sebenar saya.
Hambar dan hampa rasa fikir, Wanita lebih berminat untuk berjaya dan belajar demi hidupnya. Mereka idamkan Keselesaan Nafsu mereka, tapi dimasa yang sama, mereka berusaha ke arah itu. Hairanlah, tak pasti macamana masa depan nanti.. Sewajarnya lelaki lebih berfikir tentang itu belaka. Kerana mereka bakal jadi Suami,Ayah serta Anak baik yang berbakti pada Keluarga, mereka yang sara dan jaga Isteri nanti. Isteri pulak datang dalam "Package" pulak, keluarga satu set untuk suami tanggung sama.
Nak tak nak, itu hidup. Berdasarkan cara Islam atau bukan Islam, tetap adatnya sama atau seiras.
Kalau nak bersuka-suka time sekolah saya masih rasa ok lah, tapi exam tetap priority sebalik menikmati Zaman Sekolah. Saya sendiripun macam tu, bahkan saya sendiri pernah terjatuh didalam Kegelapan Hidup sewaktu sekolah dulu. Tapi, sampai bila nak macam ni?
Takkanlah untuk masa mendatang kita nak macam ni jugak?
Nak ubah sesuatu bukan mudah, kalau tahu kenapa tak mula cari cara untuk atasi itu belaka? Kenapa Lelaki???

Saya bangga jadi Lelaki, sebab sayalah orang yang bertanggungjawab dimana-mana saja, di Dunia, saya bertanggungjawab atas diri, Isteri,Anak dan Sahabat yang saya Kasehi, Adik, Keluarga,Rakan,Kenalan dan Kawan di Sayangi.. Adalah itu jadi tanggungan saya, kerja saya jadi sebahagian dari orang yang "penting" juga.
Tidakkah kita nak macam ni? Walaupun letih, berbaloilah bagi saya rasa, kerana kita buat Demi menyukakan Tuhan yang di Cinta,orang kita Kasih,Sayang dan Suka.
di Akhirat, saya bertanggungjawab bawa orang ke Syurga, tanpa taat Suami dan Ayah, Isteri dan Anak tak boleh masuk syurga, betul Syurga ditapak Kaki Ibu. Tapi sedar tak kita kalau Syurga tu dah di tapak kaki Ibu, "Siapa" yang menjamin Ibu untuk masuk ke syurga kalau bukan Ayah? Ayah peranan dia lagi besar Allah bagi, Pemimpin dirumah, Pemimpin ditempat kerja, Pemimpin bagi kehidupan demi Akhirat senang cerita..Manakala Ibu Penunjuk jalan di Dunia ini, sebab tu Ibu ditugas untuk menyusukan,menjaga,membelai dan memelihara kesucian Anak, ringkasannya Ibu mencorakkan budaya didalam diri anak didalam persiapan untuk menghadap Dunia nanti.
Sebab itu wanita dimuliakan selalu, Rasul menuntut kita memuliakan kaum Wanita dulu dari Lelaki kerana ini semualah, menjamin kesinambungan akan datang yang lebih baik.

Tak tahulah adakah kita masih clear lagi dengan apa yang ingin saya sampaikan, namun pokoknya adalah untuk kita balik imbaskan untuk diri sendiri. Kalau orang boleh buat sesuatu yang dia nak sangat dengan berbuat separuh mati, mengapa hal Agama kita pegang ni kita tak nak selam lagi. Walhal segala Ilmu ada didepan mata, Pokok yang saya tengok kiri dan kanan masing ada maksudnya sebalik kalimah mereka...Hujan,Ribut atau Tsunami sekalipun tetap berdiri disitu je tanpa berganjak..Itulah "Pendirian" kita harus pegang sebenarnya, Awan dilangit jauh lebih cerah berarak berbanding kita yang masih nak berdendam dan membenci-benci..Itulah Keikhlasan kita sebenar,Rumput yang kita pijak,ludah ataupun cabut hari-hari tanpa ada belas..ada pernah Rumput marah atau mendengki?..Itulah Keterbukaan kita sebenar. banyak lagi yang kita tak perasan, semua ada sebab,bukan saja-saja Allah buat itu belaka.

Adalah bukan niat saya dihati untuk timbulkan masalah kaum mana yang lemah dan kuat, kita sama-sama lemah walaupun kita juara duniapun, pada Tuhan tetap sama.
Namun kembalilah Lelaki pada tempat asalnya, Lelaki bukan Pondan yang suka berselindung dari diri sebenar kerana hakikatnya takut pada hidup, apa-apa berlaku, lelaki harus hadapi demi melindungi.
Siapapun, terserah.. Namun Lelaki, fikirlah.. Sahut cabaran Wanita untuk berjaya.
Pakaikanlah baju Budaya pada maruah diri.
Suatu hari nanti, kita akan bergelar Suami.
Bila? Wallahualam bi sahwa'.