Tuesday, June 9, 2009

prolog kehidupan

sesuatu yang sempurna tak akan wujud andainya tiada usaha yang berterusan, penerimaan adalah kunci utama didalam berkenalan, kejujuran adalah pintunya, memilih itu kewibawaan diri kita namun menjadi pemilih harus kita guna akal, fikiran dan hati..
demikianlah apa yang saya fahami, berdasarkan pengalaman-pengalaman didalam menimba ilmu didalam kehidupan seharian.

sepertimana yang slalu saya ingatkan, hidup adalah guru pada diri kita, namun hidup yang manakah menjadi guru yang paling setia pada diri kita? adakah hidup lalu ataupun hidup akan datang, atau hidup sekarang..didetik juga saat ini yang sedang anda baca ini sebelum bertemu tanda soal ini?..
bagi sayalah,

hidup lalu adalah sahabat saya,
ia cukup mengajarkan saya mengenai siapa diri saya, ia memberikan saya satu bentuk rupa fikiran yang dimana hujungnya buat saya berkata "saya tak nak ulangi dan saya akan usahakan agar ia tidak berulangan"

hidup sekarang adalah teman saya,
ia sentiasa memberi saya semangat untuk diteruskan, juga adakala mematahkan semangat saya. tapi apa yang penting adalah apa yang bakal kita hadapi serahkan pada guru hidup akan datang mengajarnya, apa lebih munafaatnya adalah menghargai detik yang ada ini dan belajar lah melaluinya.

hidup akan datang adalah kawan saya,
ia mungkin terlalu umum untuk didengari tapi disana nantilah akan menentukan diri kita. Nabi sendiri pernah berkata berkawan dengan penjual minyak attar akan dapat kewangiannya, berkawan dengan pembuat senjata akan terlekat kebusukkan besinya. sesuatu yang jelas kelihatan seperti menunjukkan perbezaannya. dah tentu sangatlah kawan minyak attar tu wangi..orang senang dengan bau-bauan gitu dan bau hangit besi, orang tak senang dan tak suka sudah pasti dijauhilah. tenung ayat tu dalam lagi kita akan faham pula bahawa Nabi tak kata pulak kawan dengan pembuat minyak wangi tu mulia dan buat senjata tu hina. Bau tetap yang syariat pada kenyataan, namun didalam hati?
kita tak boleh bau hati mana wangi atau busuk namun kita boleh nilaikannya.
kita tak akan tahu sekiranya kita tak kenal,faham dan selami seseorang.
syor daripada saya adalah biar kita berkawan dengan tujuan, tujuan biarlah sesuatu yang boleh kita sama-sama kecapi, yang tak berupa dulu dan sekarang..namun akan datang yang membawa muafakat antara sesama kita.
begitulah..

sekarang saya seringkali melihat manusia yang tak lepas dengan percubaan untuk mengulangi kesilapan hinggakan menjadilah satu yang disengajakan. umumnya keadaan didunia rantau kita menatap peperangan berlaku dan sering berbalas antara satu sama lain, hingga menyebabkan begitu ramai kematian manusia yang tidak berbalas. apa yang ketara adalah isu antara Islam dan golongan yang bukannya Islam.
bertahun-tahun, berabad-abad dan berkurun-kurun lamanya isu ini didebatkan namun tiada akhirnya.. hasilnya, lahirlah golongan yang sempit pemikiran atau lebih tepat golongan yang bodoh tetapi sombong.

mengapa saya kata begitu?

kerana diantara kita terlalu sibuk mencari kesilapan dan sebab untuk membenci saudara lain dan leka didalam memberi tunjuk ajar dan nilai mulia pada anak-anak sendiri. yang dikembang subur adalah kebencian, amalan buruk sangka terhadap orang lain dan sebagainya.
sebuah scenario yang menyayat hati tapi benar berlaku didalam reality kehidupan sekarang.
apa digalakkan adalah menghukum sahaja.
saya tak nak lah pergi jauh, tengok didepan mata kita sudah cukuplah. berapa ramai je kalangan orang yang begitu berminat dengan Agama Islam cuba kita renung balik?
sedangkan Agama Islam itu adalah sebuah agama yang tersusun, disempurnakan oleh Rasulullah sendiri dan diajar kita untuk berkasih sayang terhadap sesama kita tanpa mengira Agama manapun.
tapi ramai dikalangan kita amalkan hanyalah sekadar "perasan" suci dan baeeeeeeeeek sangat, hinggakan tiada kebebasan hak untuk bersuara dan yang paling saya benci adalah menghukum-hukum perbuatan orang lain...macamlah dewa sangat dia tu.
hal-hal macamni yang buat saya sendiri adakalanya rasa malu terhadap Agama saya sendiri sedangkan Nabi Muhammad tak pun ajar untuk buat macamtu..
fikirkan, mungkin apa yang saya celotehkan ini hanyalah skop kecil yang pernah saya sendiri lalui.wallahualam..

bagi sayalah, nak berkawan. dengan siapapun boleh berkawan. janji kita tahu untuk apa kita berkawan, adalah bukan kerana kita nak cari buruknya namun untuk memandang kebaikkan mereka. isu Agama, itu atas pegangan masing-masing dan haluan jalan masing-masing akan lalui untuk masa akan datang. apa yang lebih penting adalah kita menghargai kehadiran sesiapapun tanpa adapun garis sempadan.

saya harap dengan penulisan yang tak seberapa ini kita akan lebih "matang" dari segi pemikiran didalam perihal kehidupan sesama kita.
kemana arah kita dan dimana perginya itu harus jelas,
ilmu yang Tuhan beri pada kita melebihi lautan didunia, itupun kita tak tahu berapa kerat je yang kita arifi.
jangan sombong, sebab sombong itu penyakit yang hanya kita dapat ubati sendiri.

sampai disini saja.
akan bersambung.