Thursday, March 26, 2009

"jange royak keburuke, royak kebaike, kalu orghe buruk sokmo..kito baik sangat ko?"

Asslamualaikum,
menyelami tiap hari kita lalui slalu..ok gini ar.saya cerita pasal apa saya slalu lalui hari-hari la..
dengan hubungan kita seharian sesama manusia kan, saya mungkin akan terima pelbagai maklumat, info dan cerita menarik daripada orang-orang yang berbeza. Masing-masing membawa presepsi/pandangan yang berlainan, masing-masing ada cara yang berbeza baginya untuk menilai sesuatu kejadian ataupun seseorang subjek itu. Tapi pada akhirnya, jawapannya tetap berakhir pada 2, ya'ni mengiyakan sesuatu ataupun menafikan sesuatu. Olahannya yang kadangkala panjang lebar macam cerita telenovela, penuh ekspresi diraut wajahnya bagi merealisasikan keadaan sebenar kejadian itu dan nada suara yang beralun-alun naik turunnya tona dan getarannya. Itu yang sering saya bayangkan setiapkali orang bercerita, tapi yang paling membosankan adalah saat bila bermulanya penceritaan mengenai keburukan sesuatu, selalu je berlebih-lebihan..kalau kuah pada nasi tu, sampai dah naik kembang sepinggan.. Sampai dah tak nampak rupa nasi. Cuba kita berhenti jap, fikirkan. Betul tak? walaupun pernah seketika saat tu, saya cukup yakin, pasti ada merasakan yang sama. Hanya bezanya adakah kita ni ambil berat ataupun tidak je.
Saya hairan gak adakalanya, namun nak kata hairan gila-gila pun tak adalah. Sebab saya pun ada masanya pun begitu jugak bila mula bercakap dengan seseorang tentang orang yang saya sangat-sangat bengang, sebab difikir saya setiap orang itu layak untuk melakukan sesuatu lebih baik dari sepatutnya dibuat. Mereka wajar tahu persis bahawasanya tiap individu itu pemegang kunci pada dua gerbang pilihan. Kepala otak yang waras ada untuk memberi keputusan yang jelas, bukannya yang "jem gleng"....
Masa saya di Kota Bahru untuk show Zoom Pesta Makanan bersama group saya Dendang Anak. Saya dengan tiba-tiba je terlintas dikepala nak menulis sesuatu, lalu saya type ajalah di hp saya yang berbunyi:
"jange royak keburuke, royak kebaike, kalu orghe buruk sokmo..kito baik sangat ko?"

..maksud yang ingin saya sampaikan adalah jangan selalu menceritakan keburukan dengan orang yang tak berkenaan,itu dah jadi mengumpat namanya..sebab kita saja nak cerita keburukan orang untuk berkempen agar orang yang kita ceritakan tu sekutu dengan kita,lainlah kalau cerita keburukan tu bersama sahabat handai yang juga kenal dan mengenali diri si fulan tersebut dengan ada fikir bagaimana kita nak tegur si fulan agar si fulan itu sedar?.. itu berbincang namanya.
yang "royak kebaike" saya maksudkan tu cerita ajalah kebaikan dia pada orang-orang yang baru nak mengenalinya, tak rugi pun, mungkin ada perubahan pada dirinya..siapa tahu kan?..
akhir sekali "kalu orghe buruk sokmo..kito baik sangat ko?"..itu renungan pada diri kita la, kalau kita check semula pada diri dan dapati bahawa diri kita pun belum tentu dapat hadapi ujian si fulan sedang hadapi, jangan cakap lah. Kalau kita dah rasai bagaimana keadaannya, kita tak akan Mengumpat. Kita akan fikir bagaimana kita nak tegur, macamana kita nak sedarkan diri si fulan agar dia rasa berterimakasih dengan kita.
Macamtu..
Jadi, moral nya..
Jangan jadi babi buta,
langgar ikut dan,
kita manusia yang bertelinga,bermulut,berakal dan bermata,
ada kisah-kisah yang penuh dengan pedoman.